Kategorije
Novosti

Obavjesti iz odvjetničkog ureda – Rujan 2019

5.9.2019.

Uvodi se nacionalna mirovina

Uža radna skupina kojoj je nositelj Ministarstvo rada i socijalne skrbi već neko vrijeme priprema podlogu i analize za uvođenje nacionalne mirovine, a novi ministar Josip Aladrović kaže da će radnu skupinu proširiti predstavnicima udruga umirovljenika, socijalnih partnera i akademske zajednice.

12.9.2019.

Pooštravaju se kazne na djela vezana na nasilje u obitelji i nad ženama

Vlada će uskoro u javnu proceduru poslati izmjene zakona kojima se pooštravaju kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama, a kao bitna promjena ističe se da kazneno djelo spolni odnos bez pristanka postaje kazneno djelo silovanja, za što je predviđena kazna od tri do deset godina zatvora.

Odvjetnički ured Marin Kuvač, Rijeka, uskladio je poslovanje s predmetnim izmjenama zakona.

19.9.2019.

Zakonom o pomilovanju uvodi se Povjerenstvo za pomilovanje

Prijedlogom Zakona o pomilovanju, kojeg su zastupnici u srijedu navečer raspravili u prvom čitanju uvodi se institut Povjerenstva za pomilovanja, no oporba u tome vidi opasnost od ograničenja ustavnih ovlasti predsjednika/ce države.

Odvjetnički ured Marin Kuvač, Rijeka, prati razvoj rasprave glede uvođenja predmetnog instituta.

20.9.2019.

Raspravljene izmjene i dopune Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata

Saborski zastupnici raspravili su u četvrtak Konačni prijedlog izmjena Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata kojim se usklađuju definicija “naftnih rezervi” i “naftnih derivata”, rokovi za čuvanje obveznih rezervi te ublažavaju ograničenja držanja obveznih zaliha izvan teritorija zemlje.

25.9.2019.

Sabor o izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja svoj rad te će, nakon što zastupnici iznesu stajališta na slobodnu temu, raspraviti ukupno šest zakona, među njima i izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa koje predlaže Klub SDP-a.

Odvjetnički ured Marin Kuvač, Rijeka, prati razvoj predmetne rasprave.

27.9.2019.

U Sabor upućen Prijedlog Zakona o obradi biometrijskih podataka

Radi jačanja sigurnosti Hrvatske i Schengenskog prostora, Vlada Prijedlogom Zakona o obradi biometrijskih podataka želi osigurati uvjete za ineteroperabilnost tj. povezivanje i obradu fizičkih obilježja osobe koja omogućavaju njezinu jedinstvenu identifikaciju između informacijskih sustava Hrvatske.